Zdokonalené supersvietidlo Fenix LR40R V2.0 prinesie svetlo aj tam, kde líšky dávajú dobrú noc

Toto majestátne vyhľadávacie svietidlo má nielen nadpriemerný výkon 15 000 lúmenov a neuveriteľný dosvit 900 metrov, ale aj možnosť prepínať medzi diaľkovým a širokým svetelným kužeľom. Relatívne rýchlo načerpá potrebnú energiu vďaka konektoru USB-C a podpore rýchlonabíjacích protokolov, pričom samo môže ako powerbanka dodávať energiu ďalšej prenosnej elektronike. Pre núdzové situácie je vybavené stroboskopom a SOS blikaním. Ako väčšina Fenixiek je vodotesné a nárazuvzdorné a aj pri svojom enormnom výkone je rozmerovo stále vhodné na nosenie na opasku. Preto môže byť predĺženou rukou záchranárov, policajtov, strážnych, ale i lesníkov a chatárov, ktorí sú často odkázaní len na príručný zdroj svetla.

Jedná sa o novú, pokročilejšiu verziu, ktorá voči predošlej LR40R výrazne navýšila svetelný tok aj dosvit, má o 25% vyššiu kapacitu akumulátora a prináša aj vylepšený spôsob ovládania – otočný volič so stredovým tlačidlom, ktorými sa dá svietidlo ľahko ovládať jednou rukou. Ďalšou novinkou je senzor priblíženia, ktorý zabraňuje poškodeniu blízkeho predmetu či oslneniu odrazeným svetlom – pri zaznamenaní objektu na menej ako cca 6-8 centimetrov sa automaticky zníži výkon na 50 lúmenov.

Reflektor je tentokrát osadený prémiovou LED Luminus SFT-70 uprostred a šestnástimi diódami Lumileds HL2X po obvode. Zatiaľ čo stredová LED vysiela diaľkový kužeľ svetla, obvodové diódy obstarávajú široký svetelný kužeľ. Pomocou otočného voliča je možné obe nastavenia pohotovo striedať; buď prepátrať svetlom dlhšiu vzdialenosť, alebo sa orientovať v čo najširšom priestore. Tiež ich možno skombinovať, čím sa dosiahne extrémne silný svetelný výkon 15 000 lúmenov a takmer kilometrový dosvit.

U diaľkového, širokého a kombinovaného kužeľa je možné silu svetla podľa potreby stupňovať, takže svietidlo ponúka celkom 16 režimov, vrátane signálneho SOS blikania a oslňujúceho stroboskopu, vďaka ktorému svietidlo zastane aj úlohu sebaobranného nástroja. Interná elektronika zabezpečuje s ohľadom na silný svetelný výkon potrebnú reguláciu, nielenže ochraňuje svietidlo proti prehriatiu ale aj zabraňuje prílišnému vybitiu akumulátora.

Napájacím zdrojom je vstavaný vysokoprúdový Li-ion akumulátor s kapacitou 54 Wh. Dobíja sa priamo vo svietidle cez moderný USB-C konektor. Okrem bežných USB adaptérov a powerbank je možné na nabíjanie použiť aj adaptéry pre rýchle nabíjanie s protokolom QC2.0 a PD2.0. Úplne vybitý akumulátor obnoví svoju silu cca za 4 hodiny. Prostredníctvom druhého USB-A portu je zase možné vďaka funkcii powerbanky dobíjať mobil, vysielačku či iné USB zariadenia.

Svietidlo Fenix LR40R V2.0 je plne vodotesné a prachotesné podľa štandardu IP68, ktorý vyžaduje obstáť 4 hodiny fungovania 2 metre pod hladinou. Telo z leteckého hliníka odoláva nárazom a pádom a aj vďaka tomuto pevnému pancieru dokáže LR40R V2.0 fungovať v teplotnom rozmedzí od -35 do 45 °C. Reflektor je chránený tvrdenou ultra čistou sklenenou šošovkou s antireflexnou úpravou. Povrch svietidla opracovaný tvrdou anodizáciou sa len tak ľahko neodrie a nepoškriabe. Jeho ryhovanie zase uľahčuje chladenie a zabraňuje vykĺznutiu z ruky, takže pamätá aj na používanie v rukaviciach.

Okraj reflektora je opatrený úderným ráfikom z tvrdej ocele. Slúži na rozbíjanie skla, napr. pri vyslobodzovaní z horiacich objektov a automobilov. Môže byť ale využitý i na sebaobranu. Pre praktické každodenné používanie má taktiež veľký význam možnosť uzamknúť tlačidlá a zabrániť tak nechcenému zapnutiu a vybitiu batérie pri preprave. Na to slúži štvrtá poloha spomínaného otočného voliča označená zámkom.

Svietidlo teda jednoznačne preukáže cenné služby pri pátracích a záchranných akciách. Okrem bežného použitia tlmenejšieho svetla je možné počítať aj s excelentným výkonom za extrémnych podmienok, napr. pri strážení rozľahlých objektov, pri prehľadávaní podzemia, rozľahlých jaskynných komplexov, horského terénu i vodných plôch.

Všetky kľúčové parametre svietidla (svetelný tok, doba prevádzky na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú zmerané v súlade s normou ANSI/NEMA FL 1-2009.

Nabíjateľné LED svietidlo Fenix LR40R V2.0 je dostupné v internetovom obchode www.kronium.sk aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena je 299,90 Eur s DPH.

Náhľadový obrázok - Zdokonalené supersvietidlo Fenix LR40R V2.0 prinesie svetlo aj tam, kde líšky dávajú dobrú noc

Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >