Ľahká čelovka Fenix HL16 zahviezdi vo farebnej aj nenápadnej podobe

Novinka medzi čelovkami Fenix kombinuje cenné parametre s dobrou cenovou dostupnosťou. Na prvý pohľad zaujme tým, že je vybavená ako bielym, tak červeným svetlom, signálnou funkciou SOS a zdokonaleným popruhom. Ďalej oslnia vlastnosti ako napájanie bežne používanými AAA batériami a veľmi priaznivá cena. Dá sa použiť pri nočnom behu, táborení i ďalších outdoorových aktivitách. Pre náš trh bola vyrobená aj vo variante s popruhom bez reflexných prvkov, ktorý môžu využiť ozbrojené zložky.

Biele svetlo hlavného reflektora zaisťuje moderná dióda Luminus SST-20. Poskytuje výkon, ktorý spĺňa bežné potreby pohybu v nočnej prírode, aj dobrú výdrž. V nízkom režime môže nepretržite svietiť 100 hodín, v turbo režime dosahuje svetelný tok 450 lúmenov a dosvit 104 metrov.

Doplnkový reflektor je osadený červenou diódou Everlight 2835. Kto už vyskúšal vie, že sa osvedčuje mať v zálohe aj túto alternatívu. Červené svetlo predovšetkým neruší adaptáciu očí na tmu, osvetlí nám, čo potrebujeme, a zároveň nás nezbavuje orientácie mimo kužeľ reflektora. Pri pohybe na nočných cestách nám môže poslúžiť ako bezpečnostná blikačka. Keď sa pri táborení pripravujeme na spánok, nerušíme týmto svetlom ostatných. Taktiež nepriťahuje hmyz, neplaší zver ani ryby, čo obzvlášť vyhovuje rybárom i lovcom celkovo. Má svoj význam pre vojenské či policajné akcie, keď je potrebné byť pri použití baterky čo najmenej nápadný. Čelovka Fenix HL16 má navyše k dispozícii režim červeného blikania SOS s dlhou výdržou až 200 hodín.

Ako napájací zdroj jej slúžia tri „mikrotužkové“ AAA batérie, ktoré sú vždy ľahko dostupné. Môžeme zvoliť veľmi lacné alkalické alebo nabíjateľné NiMH batérie, a pri potrebe väčšej odolnosti voči mrazu siahneme po batériách lítiových.

Telo svietidla je vyrobené z veľmi odolného tvrdeného plastu, ktorý sa pri bežných pádoch a nárazoch nepoškodí. Čelovka je vďaka svojej vodeodolnosti (stupeň IP66) úplne funkčná aj za prudkého dažďa.

Popruh je v porovnaní s väčšinou čeloviek širší, lepšie drží na hlave. Vďaka perforácii je priedušný, pri bežeckom použití dobre odsáva pot. Dizajn s reflexnými prvkami zvyšuje bezpečnosť turistov a športovcov na neosvetlených komunikáciách. Na prípadné čistenie sa dá ľahko vybrať a nasadiť späť.

Bežeckému využitiu čelovky napomáha aj jej nízka hmotnosť – 97 gramov vrátane alkalických batérií. Oba reflektory majú jednoduché samostatné ovládanie. Sklon svetla sa dá nastavovať v rozmedzí 60°, veľmi užitočné je aj elektronické zamykanie, ktorým sa dá predísť nechcenému zapnutiu vo vrecku či v batožine. Praktické nielen na samotnú čelovku, ale aj na náhradné akumulátory bude puzdro Fenix APB-20, ktoré je možné k čelovke dokúpiť.

Ľahká čelovka opatrená pohodlnejším popruhom je ideálna na športy za zníženej viditeľnosti, či už ide o beh, lyžovanie, horolezectvo či turistiku. Pre náš trh bola vyrobená aj farebná verzia – čierne svietidlo s popruhom bez reflexných prvkov, ktorá nenaruší utajenie nočných akcií. Ide teda o prevedenie vhodné pre armádu, políciu, prípadne aj pre lovcov.

Ďalšími farebnými variantmi sú ružová a zelená, odtieň nazývaný chartreuse. V týchto farbách v spojení s relatívne nízkou cenou môže byť aj vítaným darčekom pre začínajúcich mladých športovcov a deti.

Všetky kľúčové parametre svietidla (svetelný tok, doba prevádzky na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú zmerané v súlade s normou ANSI/NEMA FL 1-2009.

Čelovka Fenix HL16 je dostupná v internetovom obchode www.kronium.sk aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena je 29,90 Eur s DPH.

Náhľadový obrázok - Ľahká čelovka Fenix HL16 zahviezdi vo farebnej aj nenápadnej podobe

Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >