„Večná baterka“ Fenix E-STAR vďaka dynamu nikdy nesklame

Keď dôjdu batérie, alebo ich proste len nemáme možnosť nabiť, stačí vytiahnuť z poličky záložné svietidlo Fenix E-STAR. Za štandardných podmienok je napájané NiMh akumulátorom veľkosti AA. Ten sa dá nahradiť aj obyčajnou jednorazovou ceruzkovou batériou, avšak v prípade núdze nie je batéria potrebná vôbec, keďže vo vnútri zabudované mechanické dynamo môže svetlo obnovovať v podstate donekonečna. Toto subtílne pohotovostné svietidlo ponúka štyri výkonnostné stupne až do úrovne 100 lúmenov a je vodeodolné i nárazuvzdorné.

Dynamové svietidlo Fenix E-STAR má vreckové rozmery – 135 x 54 x 24 mm a jeho dióda vyrobená modernou technológiou SMD (Surface Mounted Device) dokáže poskytnúť dostatok svetla pre bežné situácie. Kde si vystačíme s úsporným svetlom 1 lúmen, môžeme počítať s výdržou až 120 hodín. Výkon je možné zosilniť na 3 alebo 20 lúmenov a podržaním prepínacieho tlačidla si prisvietime turbo režimom 100 lúmenov s dosvitom 40 metrov.

Svietidlo je vybavené dobíjateľným NiMH akumulátorom s minimalizovaným samovybíjaním. Ten má rozmery ceruzkovej AA batérie a kapacitu 1300 mAh. V priebehu nabíjania cez USB-C konektor je možné svietiť v režime 20 lúmenov, pričom stav nabitia signalizuje indikačná LED. Na napájanie sa dá použiť aj akákoľvek obyčajná ceruzková AA batéria (keď zľavíme z nárokov na intenzitu svetla).

Špecialitou tejto novinky je však dynamo poháňané ručnou pákou. Čiastočne nabíja NiMH akumulátor, ale predovšetkým vstavaný superkondenzátor. Po 15 – 20 sekundách ručného stláčania môže tento superkondenzátor dodať energiu až na dve minúty svietenia v nižších režimoch 1 a 3 lúmeny. Takto je možné svietiť aj s vybitou batériou alebo bez batérie.

Telo svietidla sa javí dojmom ľahkého plastu, jedná sa však o veľmi odolný polymér ABS, ktorý nepodľahne pádom z výšky 1 metra. Model E-STAR je i „kamarát do dažďa“, jeho vodeodolnosť dosahuje štandard IP24. A je chránený aj proti prehriatiu, po minúte svietenia na najvyšší turbo výkon sa automaticky prepína do nižšieho režimu.

Fenix E-STAR je skutočne hviezda, s ktorou sa v tme nestratíte. S úspornými rozmermi a hmotnosťou 128 gramov ju ľahko pribalíte do turistickej výbavy, prípadne do krabičky poslednej záchrany. Pri práci aj pri rekreácii poslúži ako spoľahlivá záloha pri zlyhaní štandardného svietidla.

Všetky kľúčové parametre svietidla (svetelný tok, doba prevádzky na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú zmerané v súlade s normou ANSI/NEMA FL 1-2009.

Záložné svietidlo Fenix E-STAR je dostupné v internetovom obchode www.kronium.sk aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena je 39,90 Eur.

Náhľadový obrázok - „Večná baterka“ Fenix E-STAR vďaka dynamu nikdy nesklame

Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >