Nabíjateľná čelovka Fenix HM60R prináša vynaliezavý zlepšovák pre bežcov

Stále viac čeloviek značky Fenix umožňuje univerzálne využitie kombináciou svetla na diaľku, na blízko a zároveň ponúka špeciálne výhody červeného svetla. Tak je to aj pri modeli HM60R, ktorý môže diaľkovým reflektorom dosvietiť na 116 metrov, druhým reflektorom poskytne široký kužeľ svetla s teplejším odtieňom a nechýbajú ani spomínané červené diódy. Čelovka navyše disponuje novinkou, funkciou Frequency Sensing, vďaka ktorej dokáže regulovať svoj výkon podľa krokovej frekvencie. Je tak obzvlášť vhodná na nočný beh, bežecké lyžovanie, ale má aj širšie využitie ako športové a pracovné svietidlo.

Diaľkový reflektor čelovky HM60R je vybavený diódou Luminus SST-40 s denným odtieňom bieleho svetla (5500 – 6500 K). Pre bežnú chôdzu v teréne pri ňom stačí použiť základný stupeň Low s hodnotou 50 lúmenov. Naopak najvýkonnejší režim Turbo vyvinie svetelný tok 1200 lúmenov s dosvitom 116 metrov. V medzistupňoch 130 a 350 lúmenov sa uplatní výnimočnosť tohto modelu, spomínaná funkcia Frequency Sensing.

Tá spočíva v upravovaní svetelného výkonu podľa rýchlosti behu. Štandardný svit je nastavený na 150 krokov za minútu. Pri nižšej rýchlosti sa výkon automaticky zníži na 70% a pri vyššej rýchlosti naopak stúpa až na 150%. Svetlo sa tak dostáva do väčšieho súladu so schopnosťou bežca reagovať napr. na terénne nerovnosti.

Čelovka má ešte jednu jedinečnú vlastnosť a to Dual Distance Beam System. To znamená, že vďaka špeciálne upravenému diaľkovému reflektoru jeho svetlo smeruje nielen do diaľky, ale sekundárny kužeľ osvetľuje priestor bezprostredne pred používateľom. Tým umožní bezpečnejší a istejší pohyb a zároveň lepšiu orientáciu za behu i na bicykli.

Široký reflektor je osadený diódou Cree XP-G2. Vyžaruje plynulý kužeľ svetla s neutrálnym odtieňom (neutral white, 4000 – 5000 K), ktorý podáva prirodzenejšie a kontrastnejšie farby v teréne. V reflektore je možné prepnúť na dve doplnkové červené LED Everlight 2835, ktoré môžu svietiť plynule alebo v režime blikania SOS. V núdzovej situácii je možné týmto blikaním vysielať SOS signál po dobu až 200 hodín.

Oba reflektory nemožno zapnúť súčasne, ale dajú sa jednoducho ovládať jediným silikónovým tlačidlom, v ktorom je zároveň zabudovaný indikátor nabitia batérie.

Čelovku Fenix HM60R napája nabíjací Li-ion akumulátor 18650 s kapacitou 2600 mAh. Dobíja sa prostredníctvom moderného konektora USB-C, ktorý je rafinovane ukrytý pod skrutkovacou maticou a je tak chránený proti vode i nečistotám. Akumulátor sa dá nahradiť dvoma lítiovými batériami CR123A, ktoré nie sú nabíjateľné, ale zase lepšie odolávajú silnému mrazu.

Aj toto svietidlo dodržiava štandard značky Fenix a skvele poslúži aj za zhoršených klimatických a meteorologických podmienok. Neuškodí mu pád do vody či do snehu, jeho vodotesnosť dosahuje stupeň IP68, voda do neho neprenikne ani 2 metre pod hladinou. Rovnako odolné je i proti mechanickým nárazom. Telo svietidla je zhotovené z hliníkovej zliatiny, ktorej nárazuvzdornosť je testovaná z výšky 2 metrov. A vďaka úprave povrchu tvrdou anodizáciou sa len tak ľahko nepoškriabe.

Väčšina čeloviek, pokiaľ práve nedrží na hlave majiteľa, sa zvyčajne tlačí so svojim popruhom vo jeho vrecku, avšak k tomuto modelu je možné dokúpiť napr. ľahké nylonové púzdro Fenix APB-20. Ďalším vhodným doplnkom je držiak Fenix ALG-03, s ktorým si môžu čelovku upevniť na prilbu robotníci mnohých profesií, speleológovia i cyklisti.

Špeciálna funkcia čelovky Fenix HM60R, automatická regulácia výkonu pri pohybe, obzvlášť poteší nočných bežcov a tiež bežcov na lyžiach. Tento spôsob využitia podporuje aj nízka hmotnosť svietidla, 157 gramov vrátane akumulátora a oboch popruhov. Červené svetlo uvítajú lovci a rybári, pretože neplaší zver a nepriťahuje hmyz. Široké využitie bieleho a červeného svetla je aj ohromným prínosom pre turistov.

Všetky kľúčové parametre svietidla (svetelný tok, doba prevádzky na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú zmerané v súlade s normou ANSI/NEMA FL 1-2009.

Nabíjacia čelovka Fenix HM60R je dostupná v internetovom obchode www.kronium.sk aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena je 79,90 Eur s DPH.

Náhľadový obrázok - Nabíjateľná čelovka Fenix HM60R prináša vynaliezavý zlepšovák pre bežcov

Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >