Vreckové svietidlo Fenix LD30 preukáže cennú službu amatérom i profesionálom

Fenix LD30 na prvý pohľad prekvapí rozmermi a vzápätí zaujme univerzálnosťou. S dĺžkou 11 cm sa ľahko skryje vo vrecku, no keď po nej siahnete, ohromí svetelným výkonom 1600 lúmenov a dosvitom 205 metrov. Patrí medzi najvýkonnejšie baterky napájané jedným Li-ion akumulátorom typu 18650. Kompaktnosť jej umožňuje široké využitie pri práci a outdoorových aktivitách, vďaka taktickému koncovému spínaču a stroboskopu môže zasa slúžiť ozbrojeným či záchranným zložkám. 

Vreckové svietidlo Fenix LD30 je na pohľad celkom nenápadné, skrýva sa v ňom však moderná špičková dióda Luminus SST-40, ktorá svojím mohutným svetelným tokom 1600 lúmenov „premení noc v deň“. Malé svietidlá mávajú často nevýhodu nedostatočného chladenia a silný svetelný výkon musí byť po pár okamihoch používania obmedzený. Fenix LD30 však bez problémov svieti v maximálnom turbo móde 5 minút a až potom ho pôsobením inteligentnej ochrany proti prehriatiu postupne znižuje. Celkom je k dispozícii sedem režimov vrátane stroboskopublikania SOS. Tam, kde užívateľovi postačí len prisvietenie úsporným režimom 30 lúmenov, možno počítať s výdržou 70,5 hodiny.

Jedinečnou súčasťou tohto modelu je supertenký kolimátor, vyrobený technológiou používanou v autopriemysle. Vďaka tejto technológii má reflektor minimalistický dizajn a celková dĺžka svietidla je len 10,9 centimetra, pričom si zachováva parametre na úrovni výrazne väčších svietidiel a dosvit dosahuje 205 metrov. Keď k tomu pridáme priemer tela i reflektora menej ako 2,54 cm a váhu 109 g aj s batériou, dostávame extrémne výkonné EDC (Every Day Carry) svietidlo, ktoré môže sprevádzať na každom kroku a pritom nebude ťažiť vo vrecku ani na opasku.

Ďalšou známkou vysokej úrovne modelu pod značkou Fenix je použitie digitálnej regulácie, ktorá zaisťuje konštantný výkon aj pri znižovaní napätia v batériách. Zároveň je v bočnom tlačidle umiestnená indikačná dióda, ktorá signalizuje stav nabitia zdrojového článku, vďaka čomu je užívateľ priebežne informovaný o zostávajúcej energetickej kapacite. V neposlednom rade stojí za zmienku pamäť svietidla, vďaka ktorej sa po zapnutí vždy aktivuje naposledy použitý režim.

Spomínané parametre svietidlo dosahuje s lítium-iónovým akumulátorom 18650 s kapacitou 3500 mAh. Možno však použiť aj dve jednorazové lítiové batérie CR123A, ktoré síce nie sú zdrojom tak silného výkonu a výdrže, ale ľahšie vzdorujú extrémne nízkym teplotám. Svietidlo je možné kúpiť samostatne alebo v cenovo zvýhodnenej sade s Li-ion akumulátorom 18650, v ktorom je zabudovaný micro-USB konektor. Článok možno potom dobíjať aj bez špeciálnej nabíjačky, napr. z počítača pomocou micro-USB kábla.

Na pohľad subtilný model LD30 je v realite vysoko odolný a spoľahlivo odoláva nárazom pri pádoch z 1 metra. Je tiež prachotesnývodotesný podľa štandardu IP68, voda do neho neprenikne ani v hĺbke 2 metrov.

Toto EDC svietidlo si získa aj vojakov, policajtov aj záchranárov. Dá sa totiž ovládať taktickým koncovým spínačom, ktorý disponuje funkciou okamžitého a nehlučného zapnutia a vypnutia. Aj vďaka nemu je ovládanie pri týchto malých rozmeroch ľahké a operatívne, navyše sa pri jeho konštruovaní myslelo aj na použitie v rukaviciach. Štandardný palcový priemer reflektora umožňuje aplikáciu ďalších doplnkov. Policajti môžu túto baterku opatriť červeným dopravným kužeľom AOT-S, možno na ňu nasadiť farebné filtre, ktoré slúžia na signalizáciu alebo pomáhajú kriminalistom. LD30 sa dá eventuálne upevniť na riadidlá bicykla alebo na cyklistickú prilbu. Lovcom poslúži pri dohľadávaní zveri, vodáci a speleológovia sa o ňu nemusia báť ani v náročnom mokrom prostredí. A ako domáci majster, tak špecialista si ju môže ľahko pripevniť obojstrannou sponou na odev alebo schovať do vrecka, kde mu nikdy nezaberie veľa miesta.

Všetky kľúčové parametre svietidla (svetelný tok, doba prevádzky na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú zmerané v súlade s normou ANSI / NEMA FL 1-2009.

Vreckové svietidlo LD30 je dostupné v internetovom obchode www.kronium.sk aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena je 64,90 Eur s DPH, cena zvýhodnenej sady s akumulátorom je 84,90 Eur s DPH.

Náhľadový obrázok - Vreckové svietidlo Fenix LD30 preukáže cennú službu amatérom i profesionálom

Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >