Kompaktná novinka Fenix LR35R je svietidlom „ťažkého kalibru“

V nabíjateľnom svietidle Fenix LR35R spája sily šesť diód a dva vysokoprúdové akumulátory. Výsledkom tohto spojenectva je extrémny svetelný výkon 10 000 lúmenov, široký svetelný kužeľ a nadpriemerný dosvit 500 metrov, to všetko v tele s dĺžkou 14 cm. Novo predstavovaný model Fenix je trochu ako obojživelný tank, je nárazuvzdorný, vodotesný, a aj napriek svetelnej „paľbe“, ktorou dokáže zaútočiť na tmu, dĺžka nepresahuje veľkosť bežej ručnej baterky. Dá sa využiť všade, kde je potrebné osvietiť rozsiahle priestory – pri nočných pátracích akciách, pri dohľadávke na love či pri strážení objektov.

Reflektor nabíjateľného svietidla LR35R je osadený modernými diódami SST-40 amerického výrobcu Luminus, ktoré vynikajú znamenitou účinnosťou vyše 200 lúmenov na watt. K dispozícii je niekoľko úrovní svietenia, počnúc eko režimom 50 lúmenov s výdržou 80 hodín a končiac už spomínaným turbo režimom, v ktorom môžeme veľmi širokým kužeľom svetla dosvietiť až na 500 metrov. Svietidlo je tiež vybavené stroboskopom pre núdzové situácie.

Dva lítium-iónové akumulátory 21700 s kapacitou 4000 mAh je možné nabíjať priamo vo svietidle, a to prostredníctvom moderného USB-C konektora. Ide o špeciálny vysokoprúdový variant akumulátorov 21700, ktorý znesie vybíjací prúd až 18 A. Práve vďaka tomu zvládnu napájať tak vysoký výkon v režime 10 000 lúmenov len dve batérie tohto typu. Pre porovnanie, na dosiahnutie obdobného svetelného toku pomocou bežných tužkových batérií by ich bolo potrebných minimálne 40 kusov. Naviac umiestnenie akumulátorov vedľa seba umožnilo dať rukoväti sploštený tvar, ktorý doslova padne do ruky.

Hlavnou prednosťou svietidla LR35R je totiž práve enormný výkon v malých rozmeroch. Pri dĺžke rukoväte, ktorá o mnoho nepresahuje šírku dlane, a váhe 383 gramov aj s akumulátormi sa dá s touto baterkou veľmi ľahko a operatívne pracovať.

Telo svietidla je vyrobené z leteckého tvrdeného hliníka. Odoláva pádom z 1 metra a povrch upravený tvrdou anodizáciou vzdoruje korózii a poškriabaniu. Neuškodí jej ani pád do vody, je testovaná v hĺbke 2 metre po dobu 30 minút a dosahuje tak vodotesnosť podľa štandardu IP68.

Pri praktickom používaní pomáha digitálna regulácia, ktorá udržiava konštantný jas, tj. pri vybíjaní batérií svetlo priebežne neslabne, ale udržuje sa na zvolenej úrovni, kým sú akumulátory schopné dodať potrebný prúd. Až následne sa svetelný tok zníži v postupných krokoch. Výkon v najvyšších režimoch je v prípade potreby regulovaný ochranou proti prehriatiu. Baterka sa zapína vždy v poslednom použitom režime. Ovládacie bočné tlačidlo sa dá tiež uzamknúť, aby nedošlo k nechcenému zapnutiu pri transporte. V tlačidle je umiestnená indikačná dióda, ktorá informuje o stave nabitia akumulátorov.

Vďaka všetkým uvedeným vlastnostiam je svietidlo Fenix LR35R neoceniteľným pomocníkom pri práci záchranárov, členov horskej služby, policajtov, kriminalistov, vojakov, strážnikov a určite ju ocenia aj speleológovia a urban exploreri. Na nový typ vysoko výkonného a odolného vyhľadávacieho svietidla sa možno spoľahnúť aj v tých najnáročnejších podmienkach.

Všetky kľúčové parametre svietidla (svetelný tok, doba prevádzky na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú zmerané v súlade s normou ANSI/NEMA FL 1-2009.

Nabíjateľné svietidlo Fenix LR35R je dostupné v internetovom obchode www.kronium.sk aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena je 200 Eur s DPH.

Náhľadový obrázok - Kompaktná novinka Fenix LR35R je svietidlom „ťažkého kalibru“
Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >