Cyklosvetlo Fenix BC30 V2.0 prekonalo svojho predchodcu mohutným svetelným výkonom, odolnosťou a inovovaným spínačom

Nová verzia cyklosvetla Fenix BC30 V2.0 uspokojí aj tých najnáročnejších cyklistov. Vyniká fenomenálnym, výrazne navýšeným svetelným tokom až 2200 lúmenov. Má nielen enormný dosvit, ale aj dômyselne rozložený svetelný kužeľ. Odoláva prudkým lejakom a trebárs aj pádu do vody. K pohodlnému prepínaniu intenzity svetla za jazdy slúži inovovaný bezdrôtový spínač.

Model Fenix BC30 prichádza v novej, dokonalejšej podobe. Verzia V2.0 značne prekročila limity svojej predchodkyne. Predĺžila dosvit zo 170 na 187 metrov, výdrž znásobila z 20 na 50 hodín a aj napriek tomu je o 5 g ľahšia. Dosiahla vyššieho stupňa vodeodolnosti a naviac disponuje diaľkovým ovládaním v novej, bezdrôtovej podobe.

Svietidlo je vybavené nie jednou, ale dvomi diódami Luminus SST-40. Rozžiari sa akoby dvomi očami, s trochou zveličenia možno povedať, že pripomína robota usadeného na riadidlách. Na osvetlenej vozovke s bežnou prevádzkou ju postačí zapnúť na výkon 200 lúmenov. No keď dôjde na jazdu nočným lesom, oplatí sa zvýšenie na 600 lúmenov a v čiernočiernej tme sa osvedčí stupeň 1500 lúmenov. Pri náročnom zjazde zložitým terénom či na horšie viditeľné terénne nerovnosti si cyklista môže krátkodobo posvietiť režimom Burst, ktorý na 30 sekúnd „vypáli“ svetlo o sile 2200 lúmenov. Zapnúť svietidlo a prepínať jednotlivé režimy možno pohodlne bezdrôtovým diaľkovým ovládačom, ktorý má cyklista na riadidlách hneď poruke.

V pološere, kedy jazdec potrebuje nielen vidieť na cestu, ale aj byť videný, k tomu postačí úsporný režim 50 lúmenov, ktorý dosahuje výdrž 50 hodín. Pri jazde po frekventovanejšej ceste môže byť ešte vhodnejší režim varovného blikania, kedy svetlo pulzuje medzi 50 a 600 lúmenmi. A ak nás za večernej prevádzky oslní protiidúce auto, môžeme ho na aktívne diaľkové svetlá upozorniť pomocou režimu Burst, vďaka čomu si svoju chybu určite uvedomí.

Cyklistické svetla Fenix využívajú dômyselný a osvedčený systém „Dual Distance Beam“. Kým hlavný kužeľ svetla smeruje vpred, dosvieti do vzdialenosti 187 metrov a rozptyľuje sa v šírke 85 stupňov, sekundárny kužeľ sa láme smerom dole a osvetľuje vozovku priamo pred bicyklom. Spoločne tak pokryjú svetlom oveľa väčšiu plochu ako bežné cyklosvetlá.

Na napájanie slúžia dva nabíjateľné Li-on akumulátory 18650, ktoré možno operatívne nahradiť štyrmi jednorazovými batériami CR123A. Model BC30 V2.0 po tejto stránke významne predčil cyklistické svetlá s integrovaným akumulátorom. Najmä na diaľkových trasách je veľkou výhodou, keď sa batérie môžu behom pár sekúnd vymeniť za nabité a dá sa okamžite pokračovať v jazde.

Diaľkový ovládač je dodávaný aj s batériou CR1632, ktorá vydrží 360 hodín prevádzky. Novo predstavovaný model sa tiež predáva v cenovo zvýhodnenej sade s dvomi Li-on akumulátormi s kapacitou 3500 mAh, ktoré sa môžu dobíjať aj bez použitia nabíjačky, a to micro-USB konektorom. Súčasťou zvýhodnenej sady je tiež kábel, ktorým možno oba akumulátory nabíjať súčasne z jedného USB zdroja.

Nová generácia cyklosvetla Fenix BC30 pamätá aj na ťažké podmienky diaľkových cyklistických pretekov. Okrem nadpriemerného výkonu vyniká tiež značnou odolnosťou. Telo svietidla je zhotovené z hliníkovej zliatiny, ktorá sa využíva napr. v automobilovom priemysle. Odoláva nárazom a korózii, jej pevnosť je testovaná pádmi z výšky 1 metra. Okrem striekajúcej vody vzdoruje aj krátkodobému ponoreniu do hĺbky 1 metra.

Držiak s pogumovanou konštrukciou je pripevnený na riadidlách rýchloupínacím mechanizmom, jeho montáž a demontáž je rýchla a nevyžaduje náradie. Dá sa použiť na bežné priemery riadidiel od 22 do 35 mm. Pri jazde, ktorá sa pretiahne do noci, tiež príde vhod, že svietidlo môžeme z držiaka ľahko vybrať a použiť ako ručné svetlo. Takisto nie je problém ho odopnúť, keď bicykel na dlhšiu dobu opúšťame, aby si ho prípadne neprivlastnil niekto nepovolaný.

K modelu BC30 V2.0 možno dokúpiť držiak ALD-08, ktorý umožňuje upevnenie svietidla na prilbu. Výhoda je zrejmá, svetlo na riadidlách mieri tam, kam sú natočené riadidlá, ale svetlo na prilbe osvetľuje priestor, na ktorý sa jazdec práve pozerá. To je výhodné najmä v členitejšom teréne, kde sa často mení smer jazdy a musí sa do prudkej zákruty vidieť s predstihom. Držiakom ALD-08 tiež môžeme svetlo upevniť aj na ploché aero riadidlá, ktoré majú pre bežné držiaky príliš veľký priemer.

Svietidlo je vhodné pre všetky cyklistické aktivity, pri ktorých je potrebné počítať so zníženou viditeľnosťou: na celoročné dochádzanie do práce, na nočné tréningy a aj na vytrvalostné preteky. Jeho prednosti sa obzvlášť prejavia na diaľkových trasách. Je schopné fungovať v teplotnom rozmedzí -35°C až 45°C, preto obstojí aj v extrémnych klimatických podmienkach, ktorými niektoré preteky vedú.

Všetky kľúčové parametre svietidla (svetelný tok, doba prevádzky na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú zmerané v súlade s normou ANSI/NEMA FL 1-2009.

Cyklosvetlo Fenix BC30 V2.0 je dostupné v internetovom obchode www.kronium.sk aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena je 89,90 Eur, cena zvýhodnenej sady je 136,90 Eur s DPH.

Náhľadový obrázok - Cyklosvetlo Fenix BC30 V2.0 prekonalo svojho predchodcu mohutným svetelným výkonom, odolnosťou a inovovaným spínačom
Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >