Znovuzrodenie taktickej legendy – inovovaný model Fenix TK22 dvíha latku taktickým súperom

Najnovšia generácia taktického svietidla Fenix TK22 príchadza na trh so svetelným výkonom 1600 lúmenov a dosvitom 405 metrov. Pre svietidlo s jednou diódou a jedným akumulátorom sú to špičkové parametre. Nenápadne v sebe ukrýva inovovaný akumulátor typu 21700 a pritom si zachováva váhu a rozmery primerané každodennému noseniu. Ak pripočítame znamenitú odolnosť a vodotesnosť, táto novinka značky Fenix predstavuje modernú výzbroj pre vojakov, policajtov, lovcov, záchranárov a všetkých, ktorí podnikajú náročné akcie v nočnom teréne.

V modeli TK22 vrcholí vývoj taktických svietidiel Fenix, ktorý za posledných 11 rokov výkonovo narástol osemnásobne a dosvit zdvojnásobil. Zdroj svetla dospel do podoby modernej LED SST-40 od amerického výrobcu Luminus. Dióda vyniká obdivuhodnou účinnosťou 200 lúmenov na 1 watt a dokáže vyvinúť svetelný tok až 1600 lúmenov. Hladký reflektor vysiela zaostrený kužeľ svetla až do vzdialenosti 405 metrov. Nechýba tu ani funkcia oslnivého stroboskopu s premenlivou frekvenciou.

Podľa potreby sa môžu voliť aj nižšie výkonnostné režimy, pri použití úsporného stupňa 30 lúmenov možno počítať s výdržou 80 hodín. Elektronika svetla reguluje výkon, aby sa udržiaval na konštantnej úrovni i pri postupnom vybíjaní batérie. Významnou prednosťou je tiež inteligentná ochrana proti prehriatiu. Intenzita svetla sa automaticky zníži, keď interná teplota dosiahne 55°C. Vďaka použitiu teplotnej regulácie namiesto časovej je možné aj v najvyššom turbo režime svietiť 15 minút.

Štandardnou kvalitou svietidiel Fenix je nárazuvzdorné telo vyrobené z leteckého hliníka. Jeho pevnosť je testovaná pri pádoch z výšky 1 metra. Povrch chráni úprava tvrdou anodizáciou a reflektor kryje tvrdená sklenená šošovka s antireflexným povrchom. Svietidlo je tiež prachotesné a vodotesné podľa štandardu IP68, odoláva vode do hĺbky 2 metrov po dobu 30 minút.

Model TK22 výrobca vyslal na trh v dvoch verziách. Zdokonalená podoba pôvodnej TK22, Fenix TK22 V2.0, môže alternatívne využívať dva typy batérií. Možno do nej vložiť lítium-iónový akumulátor 21700, ktorý disponuje vysokou kapacitou 5000 mAh. V príslušenstve svietidla je k dispozícii redukcia, vďaka ktorej je možné použiť tiež Li-ion akumulátor 18650 (pri nižších nárokoch na výkon a výdrž).

Druhá varianta, Fenix TK22 Ultimate Edition, ide v inovácii ešte o kúsok ďalej. Tiež ju možno vďaka redukcii napájať oboma druhmi batérií. Je dodávaná s už spomínaným Li-ion akumulátorom 21700 s kapacitou 5000 mAh, ktorý má navyše USB-C konektor. Vďaka nemu nie je používateľ odkázaný na špeciálnu nabíjačku (napr. Fenix ARE-D1), ktorá je s ohľadom na rozmery tohto nového typu akumulátora nevyhnutná, ale vystačí si s USB-C káblom napríklad na nabíjanie mobilu, ktorý nájde aj v balení.

Praktickou výbavou oboch TK22 je tiež úderný ráfik na hlave svietidla, ktorý záchranárom umožňuje núdzové rozbíjanie skla a ozbrojeným zložkám poslúži pre boj zblízka. Pri modeli Ultimate Edition je korunka okolo reflektora zhotovená z ocele a vybavená tromi wolfrámovými hrotmi s vysokou tvrdosťou.

Obe verzie majú spoločný taktický koncový spínač, ktorý uľahčuje rýchle a operatívne ovládanie, a to aj v rukaviciach. Vďaka rýhovanému povrchu rukoväť nevykĺzne z ruky. S dĺžkou 15 cm, priemerom tela 2,5 cm a hlavy 4 cm, pri hmotnosti 200 – 225g aj s batériou sa dá svietidlo ľahko nosiť napríklad na opasku, v puzdre, alebo zavesené za kovovú sponu. Policajti ju môžu s nasadeným dopravným kužeľom AOT-L využívať tiež k dopravnej signalizácii, lovci ju rôznymi druhmi montáže ľahko pripevnia na dlhú zbraň. Všetci profesionáli sa na ňu môžu spoľahnúť v ťažkých situáciách, ktorým v teréne čelí. Policajné akcie za zníženej viditeľnosti zahŕňajú aj pacifikovanie nebezpečných osôb, armáda často operuje v horských či púštnych podmienkach, za extrémnych teplôt či vlhkosti, záchranári musia prekonávať prekážky pri záchrane ľudských životov. Taktické svietidlo TK22 združuje vlastnosti, ktoré na všetky tieto činností pamätajú.

Všetky kľúčové parametre (svetelný tok, doba prevádzky na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú zmerané v súlade s normou ANSI / NEMA FL 1-2009.

Taktické svetlá Fenix TK22 V2.0Fenix TK22 Ultimate Edition sú dostupné v internetovom obchode www.kronium.cz aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena s DPH je 84,90 Eur (V2.0) a 109,90 EUR (UE).

Náhľadový obrázok - Znovuzrodenie taktickej legendy – inovovaný model Fenix TK22 dvíha latku taktickým súperom

Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >