Univerzálne nabíjačky Fenix ARE-A2 a ARE-A4 dokážu hýčkať širokú paletu akumulátorov

V domácnosti i na pracoviskách sa dnes schádza pestrá zmes nabíjateľných batérií s rôznymi rozmermi, chemickým zložením, kapacitami i stavom nabitia. Kedysi bolo potrebné na tieto parametre brať ohľad, no dnes stačí siahnuť po všestrannej nabíjačke a ľubovoľne do nej vkladať akumulátory lítiovo-iónové, nikel-metalhydridové i nikel-kadmiové. Dvojkanálová nabíjačka Fenix ARE-A2 a jej štvorkanálová „kolegyňa“ Fenix ARE-A4 dokážu automaticky rozoznať typ akumulátora a zvoliť optimálny nabíjací algoritmus. Môžeme im zveriť tužkové aj mikrotužkové NiMH batérie, Li-on akumulátory mnohých veľkostí, a to aj vrátane najnovších rozmerov 21700 a 20700.

Univerzálna nabíjačka Fenix ARE-A2 disponuje dvoma nezávisle napájanými slotmi. To znamená, že aj keď do nej vložíme jeden Li-ion a jeden NiMH článok, jeden takmer vybitý a druhý len napoly, nepredstavuje to pre ňu žiaden problém. Obzvlášť ARE-A2 oceníme, keď používame svetlá napájané dvojicou batérií, napr. cyklistickú Fenix BC30 alebo taktickú Fenix TK35 XHP35. Za 4 hodiny môžeme naraz dobiť oba Li-ion akumulátory 18650 s kapacitou 3500 mAh, ak majú kapacitu 2600 mAh, bude to už za 3 hodiny.

Nabíjačka Fenix ARE-A4 nám môže byť dvojnásobne užitočná. Dokáže nabíjať až štyri batérie (u rozmernejších veľkostí 26650, 22650, 25500 a C pojme len dve). Jej služby uvítame najmä u vysoko výkonných svietidiel Fenix TK75 4xCree XHP35 HI alebo Fenix FD65, ku ktorým potrebujeme akumulátory štyri. Ale rovnako ako u ARE-A2, aj v tejto štvorkanálovej nabíjačke sa môže zísť zostava „čo dom dal“, v každom slote prebieha nabíjanie samostatne. Čo sa týka rozmerov, ARE-A4 je o 29 mm širšia a o 87 g ťažšia. Inak je výbava oboch modelov zhodná.

Obe nabíjačky pracujú v algoritme CC / CV, ktorý je odporúčaný výrobcami akumulátorov ako najvhodnejší. Znamená to, že najskôr nabíjajú v režime konštantného prúdu (Constant Current – CC, u týchto modelov je hodnota nabíjacieho prúdu 1000 mA). Keď batéria dosiahne horného hraničného napätia, prepnú do režimu konštantného napätia (Constant Voltage – CV), hodnota prúdu postupne klesne na minimum a nabíjanie sa ukončí.

ARE-A2 a ARE-A4 sú chránené proti skratu, opačnému vloženiu batérií a vďaka efektívnemu odvodu tepla taktiež proti prehriatiu nabíjacej elektroniky. Podporujú vstupné striedavé napätie (100 – 240 V) aj jednosmerné napätie(12 – 24 V). Môžeme ich teda zapojiť nielen do siete, ale aj – po prikúpení autoadaptéru ARW10 – do zásuvky cigaretového zapaľovača v automobile či na lodi.

Jednotlivé kanály nabíjačiek sú tiež nezávisle monitorované. Na podsvietenom indikačnom LCD displeji sa nám zobrazí typ vloženého akumulátora a môžeme tiež sledovať priebeh nabíjania u každej batérie zvlášť. Tlačidlom volíme zobrazovaný údaj: napätie batérie (V), nabíjací prúd (mA) alebo dobu nabíjania (hod a min).

V týchto „stánkoch s občerstvením“ môže doplniť energiu celá rada veľkostí Li-ion akumulátorov s nominálnym napätím 3,7 V / 3,6 V a NiMH či NiCd batérie veľkosti AA, AAA a C. Novinkou je tu možnosť nabíjať tiež Li-on akumulátory veľkosti 21700 a 20700, ktorých použitie sa z automobilového priemyslu rozširuje na ďalšie oblasti vrátane napájania svetiel. Ich obvyklá kapacita je 4800 mAh pri type 21700 a 4250 mAh pri type 20700. Vykazujú teda väčšiu objemovú energetickú hustotu (počet Wh / l) než rozmernejšie akumulátory typu 26650, avšak svojou väčšou dĺžkou a priemerom nepasujú do doposiaľ vyrábaných nabíjačiek. Oba predstavované modely od značky Fenix, ARE-A2 a ARE-A4, sú jednými z prvých na trhu, ktoré sú s týmito akumulátormi kompatibilné – univerzálnosť oboch nabíjačiek tak dosahuje vysokého stupňa. S nastupujúcim trendom sa môžeme tešiť na nové, výkonnejšie ručné svietidlá, ktoré si môžu uchovať kompaktný palcový priemer a s týmito nabíjačkami budeme na prichádzajúce zmeny už pripravení.

Nabíjačky Fenix ARE-A2 a Fenix ARE-A4  sú dostupné v internetovom obchode www.kronium.cz aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena je 24,90 Eur (ARE-A2) a 34,90 Eur (ARE-A4) vrátane DPH.

Náhľadový obrázok - Univerzálne nabíjačky Fenix ARE-A2 a ARE-A4 dokážu hýčkať širokú paletu akumulátorov

Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >