Minibaterka Fenix E16 je trpaslík s obrovským výkonom

Nové vreckové a kľúčenkové svietidlo, ktoré sa zrodilo pod značkou Fenix, spája neuveriteľne miniatúrne rozmery s úctyhodnými technickými parametrami. Dokáže podať krátkodobý svetelný výkon 700 lúmenov, prekvapí dosvitom 142 metrov a svojou odolnosťou voči prachu, vode i nárazom sa vyrovná aj tým najrobustnejším modelom. Hmotnosť iba 40 g aj s akumulátorom ani neucítite, vo vrecku zaberie minimum miesta a má univerzálne využitie.

Novinka E16 prichádza na svet akoby vylúsknutá z Popoluškinho orieška. Pri dĺžke 5,1 centimetra a priemere cca 2 centimetre sa objavuje otázka: Čo sa do takého trpaslíka môže vojsť?
Dióda Cree XP-L HI s veľkosťou problém nemá. Aj v malom tele dokáže žiariť intenzitou 700 lúmenov. Maximálny výkon je z dôvodu ochrany proti prehriatiu časovo obmedzený na 90 sekúnd, potom sa postupne zníži na 250 lúmenov. Avšak napríklad pre zorientovanie v rozsiahlejšom či náročnom teréne je to viac než dostatočné. K dispozícii sú aj ďalšie, nižšie výkonnostné stupne: 150 a 30 lúmenov. V situáciach, keď užívateľ nechce svetlom rušiť alebo na seba príliš upozorňovať, ocení režim s výkonom 3 lúmeny s veľmi dlhou výdržou. Naopak, keď potrebuje vyslať núdzový signál, alebo je dokonca v ohrození, môže použiť oslepujúci stroboskop.

Dôležitou prednosťou spomínanej LED je teplejší odtieň svetla, čo umožňuje prirodzenejšie a kontrastnejšie podanie farieb prírode. Vďaka digitálnej regulácii svietidlo udržiava konštantný jas a až pri takmej vybitej batérii ho zníži. Prepnutím do nižšieho režimu tak baterka sama eliminuje možnosť, že by sa nečakane vypla z dôvodu vybitej batérie a tak majiteľovi svieti radšej menej, ako vôbec.

Minimalizmus možno pozorovať aj v konštrukcii reflektora. Jeho súčasťou je unikátny kolimátor vysoký len 3 milimetre, čiže v porovnaní s inými svietidlami polovičný. Vďaka pokrokovej konštrukcii dokáže aj s takýmito rozmermi vyslať svetelný kužeľ až do vzdialenosti 142 metrov.

Ku svietidlu si môžete kúpiť nabíjateľný Li-ion akumulátor RCR123A, alebo jednorazovú batériu CR123A. Ideálnou kombináciou je akumulátor vo verzii s micro-USB konektorom, ktorý poskytuje užívateľovi najväčšie pohodlie, pretože ho môže dobíjať nielen v nabíjačke, ale i USB káblom z počítača či v aute. Ak sa niekto chystá do extrémnych mrazov, poslúži mu lepšie lítiová jednorazová batéria. S ňou síce dosiahne nižší maximálny výkon, ale v úspornom režime zase môžeme počítať s výdržou až 110 hodín.

Minibaterka je zhotovená z leteckého tvrdeného hliníka typu T6 a jej povrch je upravený tvrdou anodizáciou. Vzdoruje nárazom i pádu. Ak nám spadne do vody alebo ju vystavíme prašnému prostrediu, neutrpí ani tým. Jej odolnosť dosahuje štandardu IP68, čo znamená vodotesnosť do hĺbky 2 metre po dobu 30 minút.

Niekedy sa prihodí, že potrebujeme baterku úplne nečakane. V prírode aj v civilizácii sa neplánovane ocitneme v šere, tme alebo sa zrazu musíme bližšie pozrieť na niektoré skryté časti auta. V tej chvíli príde vhod táto malá a zároveň výkonná baterka typu EDC (Every Day Carry), ktorú môžeme nosiť všade so sebou, napríklad na zväzku kľúčov.magnetickú koncovku, takže ju pri neočakávanej oprave pripevníme aj na kapotu auta, na motorku, vedľa ktorej si staviame stan, či v domácnosti na čokoľvek železné.

Môžeme si ju pridať aj do výbavy auta. Každý, kto sa chystá chodiť po horách alebo balí batožinu do lietadla, vyhadzuje prebytočnú záťaž, ale pre vreckový model E16 sa miesto vždy nájde. Tlačidlo, ktorým ovládame všetky režimy, sa dá navyše uzamknúť, aby napríklad v batohu nedošlo k nechcenému zapnutiu. Pre miniatúrne svietidlo E16 ani nepotrebujeme mať vrecko. Snímateľnou obojsmernou sponou ju ľahko prichytíme na opasok, na šiltovku, na oblečenie. Bude nás verne sprevádzať na každom kroku.

Všetky kľúčové parametre svietidla (svetelný tok, doba prevádzky na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú zmerané v súlade s normou ANSI / NEMA FL 1-2009.

Vreckové svietidlo E16 je dostupné v internetovom obchode www.kronium.sk aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena je 39,90 Eur s DPH.

Náhľadový obrázok - Minibaterka Fenix E16 je trpaslík s obrovským výkonom

Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >