Čelovka Fenix HL30 XP-G3 podává znamenitý výkon s tužkovými batériami

Ide už o tretiu generáciu tohto modelu. Nová „svietiaca čelenka“ je nielen ľahká a odolná, ale dokáže tiež vyvinúť svetelný tok 300 lúmenov, vie signalizovať SOS, má pozoruhodnú výdrž až 200 hodín a je vybavená aj červeným svetlom. Dobre poslúži bežcom, ale aj pri turistike a táborení.

Ako hodnotí novinku Fenixu redaktor a zároveň aktívny rybár Jiří Louthan z online magazínu Časnaryby.cz? „Túto čelovku ocenia predovšetkým rybári, ktorí dávajú prednosť tužkovým batériam pred dobíjaním pomocou USB kábla. Keď trávite čas pri vode, naozaj sa oplatí mať so sebou čelovku, ktorá odolá vode i pádu, a navyše ponúka hneď dva režimy červeného svetla, ktoré ryby neruší.“

Kompaktná čelovka je osadená dvoma diódami, bielou Cree XP-G3 a červenou LED od japonskej firmy Nichia. Elektronika s digitálnou konštantnou reguláciou zaručuje, že pri vybíjaní batérií svetelný výkon neklesá. Ako zdroj sa dajú použiť dve alkalické alebo dobíjacie NiMH tužkové batérie, ktoré sú lacné a široko dostupné.

Podľa potreby môžeme voliť rôzne svetelné režimy. Pri blúdení v lese sa bude hodiť maximálny výkon a široký kužeľ s dosvitom 50 metrov. Keď nás niekde zdrží nepriazeň počasia a zostanú nám posledné dve batérie, pri najúspornejším režime si vystačíme až 8 dní. A k čomu červené svetlo? Za pološera, kedy sa oči už adaptujú na tmu, je vhodnejšie ako oslnivé biele svetlo. Pri táborení nerušíme svetlom ostatných a v stane nám tiež zvyčajne postačí osvetlenie červenou diódou.

K prednostiam patrí aj pohodlné ovládanie pomocou dvoch spínačov. U svietidla môžeme samostatne zapínať ako biele, tak červené svetlo. Ovládacie tlačidlá sa tiež dajú zamknúť, aby sa nám čelovka samovoľne nezapla a nevybila v batožine. V držiaku na hlave ju môžeme naklápať a upravovať potrebný smer svietenia. Votkané gumové vlákna na vnútornej strane popruhu napomáhajú stabilnému a pohodlnému uchyteniu na hlave. Popruh čelovky je vybavený tiež reflexnými prvkami, aby nás ľahšie spozorovali vodiči na nočnej ceste.

Telo svietidla je vyrobené z odolného plastu a leteckého tvrdeného hliníka. Ak nám spadne z výšky 1 meter, bez problémov to prežije. Čelovka je tiež prachotesná, a pretože odolá vode v hĺbke 1 m po dobu 30 minút (štandard IP67), nie je potrebné ju schovávať ani v  silnom daždi. Ľahké výkonné svetlo na hlave a zároveň obe ruky voľné uvítajú nielen športovci, ale tiež napr. speleológovia, horolezci, rybári a v neposlednom rade aj opravári, elektrikári či domáci majstri.

Všetky parametre svietidla (svetelný tok, doba prevádzky na batérie, vodotesnosť, dosvit a nárazuvzdornosť) sú zmerané v súlade s normou ANSI/NEMA FL 1-2009.

Svietidlo HL30 XP-G3  je dostupné v internetovom obchode www.kronium.cz aj u ďalších predajcov značky Fenix. Na stránkach e-shopu nájdete aj podrobnejší návod na ovládanie. Odporúčaná maloobchodná cena je 44,90 Eur s DPH.

Náhľadový obrázok - Čelovka Fenix HL30 XP-G3 podává znamenitý výkon s tužkovými batériami
Aby bolo legislatíve EÚ učinené zadosť, vedzte, že tento web využíva cookies, ako drvivá väčšina všetkých stránok na internete.
Ďalším používaním webu s ich využitím súhlasíte. Ďalšie informácie >